همه آنچه درباره کنترلر هواساز باید بدانید!
وایی که تنفس میکنیم باید عاری از ذرات آلوده باشد و دما و رطوبت آن به درستی تنظیم شود. دستگاه هواساز یا هوارسان، دستگاهی است که نقش بسیار مهمی را در تامین رطوبت، دما و فلوی حجمی هوا در محیط ایفا میکند؛ اما برای اینکه بتوان عملکرد صحیح آن را متوجه شد نیاز به استفاده از دستگاهی به نام کنترلر هواساز است. این دستگاه وظیفه تنظیم دما، رطوبت و فلوی حجمی هوا به واسطه حضور هواساز را داشته و میتواند به تهویه مطبوع و کاهش آلودگیهای محیطی کمک کند. وجود این کنترلرها برای تمامی دستگاههای هواساز الزامی است و میتواند نقش مهمی را در کارایی دستگاهها به صورت صحیح داشته باشد.
کنترلر هواساز چیست؟
هواساز به عنوان یکی از تجهیزات پرکاربرد در ساختمانهای مسکونی، تجاری و اداری شناخته میشود که نقش بسیار مهمی را در تولید هوا و تهویه مطبوع با رطوبت و دمای مورد نظر ایفا میکند. کنترلر هواساز، دستگاهی است که در کنار هواساز نصب میشود و میتواند امکان کنترل عملکرد هواساز و کنترل دما، رطوبت و فلوی حجمی را فراهم کند. این کنترلرها که به دو صورت دستی و هوشمند در بازار موجودند، میتوانند برای کنترل تهویه مطبوع، دما و رطوبت در هوا بهترین گزینه باشند. این کنترلرها در هر جایی که هواساز وجود دارد، قابل استفادهاند. رستورانها، مراکز درمانی، بیمارستانها، منازل مسکونی و ... از جمله کاربردهای مهم این کنترلرها محسوب میشوند.
انواع کنترلر هواساز
انواع کنترلر هواساز را میتوان به دو دسته کنترلر معمولی و هوشمند تقسیم بندی نمود. اگرچه هر دو با یک هدف، یعنی کنترل هواساز و عملکرد آن استفاده میشوند؛ اما از نظر مشخصات کمی با یکدیگر متفاوتاند. در ادامه به انواع کنترلرهای هواساز و ویژگیهای آنها اشاره میکنیم.
کنترلر هواساز معمولی
کنترلر هواساز معمولی یکی از انواع کنترلرهای پرکاربرد و خوش قیمت است که دارای پنل دکمهای بوده و امکان کنترل از طریق آن وجود دارد. این کنترلرها بدون نیاز به وای فای و اینترنت به گوشی متصل میشوند. نحوه عملکرد آنها با پورت اختصاصی است که به این کنترلرها متصل میشوند. این کنترلرها قابلیت ایجاد تنظیمات صحیح برای عملکرد هواسازها را دارند؛ اما به نسبت کنترلرهای هوشمند سادهتر هستند.
کنترلر هواساز هوشمند
نسل جدید کنترلرهای هواساز موجود در بازار، کنترلرهای هوشمند هستند که با قابلیت اتصال به وای فای و اینترنت، امکان کنترل از راه دور را فراهم میکنند. این کنترلرها رابط کاربری بسیار آسانی دارند و معمولا از یک صفحه پنل لمسی تشکیل شدهاند که اجازه کنترل تنظیمات را به سادهترین شکل ممکن میدهد. این کنترلرها دارای ظاهر جذابتری در مقایسه با کنترلرهای دکمهای هستند و المانی خاص برای دکوراسیون داخلی محسوب میشوند.
امکانات و قابلیتهای کنترلر هواساز
کنترلر هواساز نقش بسیار مهمی را در تنظیم عملکرد این سیستم دارد و میتواند به بهبود تهویه مطبوع در محیط کمک کند. از جمله مهمترین قابلیتهای این کنترلر میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
- تنظیم دما در فصول مختلف سال
- کنترل و تنظیم رطوبت در محیط برای پیشگیری از بیماریها
- دارای دو مد تابستان و زمستان
- کنترل و تنظیم جریان هوا در محیط و پیشگیری از آلودگیهای محیطی
- تنظیم برنامههای زمانی اختصاصی برای دستیابی به بهترین عملکرد
- قابلیت متصل شدن با سنسورهای داخلی ساختمان برای شناسایی و پایش عملکرد
- قابلیت کنترل از راه دور یا از طریق نرم افزارهای اختصاصی
- امکان بروزرسانیهای خودکار از طریق اینترنت در کنترلرهای هوشمند
- قابلیت تنظیم شدن با سیستم هوشمند خانههای مسکونی
- قابلیت عملکرد به صورت مجزا و بدون ست شدن با سیستم هوشمند
با کنترلر هواساز میتوان چه مواردی را تنظیم کرد؟
تنظیمات هواساز به طور کامل با کمک کنترلر آن انجام میشود. از آنجایی که عملکرد هواساز تحت تاثیر دما، رطوبت و سایر شرایط است، باید حتما آنها را به صورت دقیق تنظیم نمود تا به بهترین نتیجه رسید. از جمله مواردی که میتوان با این کنترلرها تنظیم کرد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کنترل دما
کنترل دما یکی از اقداماتی است که میتوان به کنترلرهای هواساز انجام داد. دما توسط این کنترلرها توسط کاربر قابلیت انتخاب دارد و میتوان بر اساس آن دمای محیط را تنظیم کرد. از آنجایی که برای تنظیم و کنترل دما باید دمای فعلی به صورت دقیق پایش شود، سنسورهایی وجود دارند که در مکان نصب میشوند و دمای آن مکان را به صورت کاملا لحظهای پایش میکنند. پس از آن میتوان دمای محیط را تنظیم و آن را به صورت حلقه بسته، به واسطه کنترلر تنظیم نمود.
کنترل رطوبت
کنترل رطوبت یکی دیگر از مواردی است که با کمک کنترلر هواساز میتوان آن را کنترل نمود. رطوبت در محیط نقش بسیار مهمی را در حفظ سلامتی ایفا میکند و اگر زیاد باشد باعث رشد باکتریها و میکروبها شده و اگر کم باشد، میتواند باعث خشکی پوست و بروز مشکلات جدیتر شود. سنسورهای رطوبتی در مکان استفاده میشوند تا بتوان رطوبت موجود در محیط را شناسایی کرد و پس از آن با کنترلر هواساز رطوبت را افزایش یا کاهش داد. این دستگاهها میتوانند رطوبت را به دستگاه رطوبت زن ارسال کنند و رطوبت را در صورت نیاز افزایش دهند.
کنترل فلوی حجمی
فلوی حجمی یکی از انواع امکاناتی است که در کنترلر هواساز وجود دارد. اینکه هوای ورودی و خروجی چه مقدار حجم دارند، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. از طریق این پارامتر مشخص میشود که چه مقدار هوا از طریق هواساز وارد شود و مطابق با سایر مشخصات ذکر شده یعنی رطوبت و دما، هوای مورد نظر با توجه به نیاز تولید و به محیط منتقل میگردد.
کنترل برنامه زمانی
کار کردن هواساز در هر ساعت از شبانه روز میتواند ضمن افزایش مصرف انرژی، باعث افزایش هزینههای برق نیز شود. از این جهت میتوان از کنترلر هواساز استفاده کرد و برنامه زمانی اختصاصی را برای عملکرد هواسازها در نظر گرفت. در این صورت به هواساز برنامه داده میشود که از ساعت مشخصی کار کند و کارکرد آن در ساعت مشخصی نیز متوقف گردد. کنترل برنامههای زمانی بسیار مهم بوده و با وجود این کنترلرها به راحتی میتوان آن را تنظیم کرد. ضمن اینکه در هر فصل از سال با توجه به شرایط متفاوت جوی میتوان بازه زمانی متفاوتی را برای عملکرد آن در نظر گرفت.
کنترل کیفیت هوا
کیفیت هوا در محیطی که زندگی میکنیم، تاثیر مستقیمی روی سلامت ما دارد. استفاده از کنترلر هواساز به شما این امکان را میدهد تا کیفیت هوا را تنظیم کرده و آلودگیهای محیطی را کاهش دهید. این دستگاهها با پایش منظم آلایندههای موجود در هوا و امکان تهویه و خروج آنها، به کنترل سلامت هوای محیطی کمک میکند.
کنترلر هواساز هوشمند چه فرقی با معمولی دارد؟
نسل جدیدی از کنترلرهای هواساز موجود در بازار که توانسته به عنوان یک محصول کاربردی و متمایز شناخته شود و عملکرد خوبی را در پروژههای مسکونی و تجاری داشته باشد، کنترلر هوشمند هواساز است. این کنترلر دارای ظاهر کاملا هوشمند، لمسی و جذاب است که میتوان آن را با طراحی جذاب سفارش داد و از تاثیری که در زیبایی دکوراسیون داخلی میگذارد لذت برد؛ اما همه نقاط قوت آن به ظاهری که دارد معطوف نمیشود. کنترلرهای هوشمند دارای امکاناتی همچون قابلیت اتصال به گوشیهای هوشمند، وای فای و اینترنت هستند و میتوان آنها را از راه دور و با کمک نرم افزارهای موجود کنترل نمود. این در حالی که کنترلرهای معمولی دارای دکمههای اختصاصی هستند که با وجود آنها امکان تغییر تنظیمات دستی وجود دارد و نمیتوان از راه دور این کار را انجام داد.
علاوه بر این، کنترلرهای هوشمند قابلیت اتصال به سنسورهای مختلف منزل برای هوشمند کردن تهویه مطبوع را دارند. به طوری که میتوانند با تشخیص دما، رطوبت و ... از طریق سنسورها، متوجه شوند که دقیقا باید چه عملکردی داشته باشند و چگونه رطوبت و دما را تنظیم کنند. میتوان برای کنترلر هوشمند یکسری برنامههای زمانبندی را تعریف نمود که تهویه مطبوع در آن فعال شود و چه عملکردی داشته باشد. حتی امکان اتصال آنها به اینترنت برای بروزرسانی خودکار وجود دارد. همه این قابلیتها، استفاده از کنترلر هوشمند هواساز را نسبت به کنترلر دستی سادهتر میکند.
تنظیمات در کنترلر هواساز چگونه وارد میشوند؟
کنترلرهای هواساز موجود در بازار به دو دسته کنترلر هوشمند و معمولی تقسیمبندی میشوند. با وجود اینکه یک سری تنظیمات با دکمههای موجود در این کنترلرها قابل انجام است؛ اما برای اطمینان از عملکرد مناسب میتوان آنها را به نرم افزار اختصاصی که روی گوشی همراه نصب میشود استفاده کرد. کنترلرهای هواساز معمولی با کمک پورت اختصاصی به تلفن همراه متصل میشوند. میتوانید با باز کردن نرم افزار، از راه نزدیک و تا زمانی که به کنترلر دسترسی دارید، تنظیمات مورد نظر از جمله دما و رطوبت را انجام دهید؛ اما در نقطه مقابل این کنترلرها، کنترلرهای هواساز هوشمند هستند که قابلیت اتصال به اینترنت دارند. این کنترلرها را نیز با نرم افزار اختصاصی آنها کنترل میکنند؛ اما نیازی به اتصال آنها به پورت نیست و با کمک وای فای و اینترنت میتوان آنها را کنترل نمود.
سخن پایانی
کنترلر هواساز دستگاهی است که برای تنظیمات مختلف همچون دما، رطوبت و جریان خروجی و ورودی هوا استفاده میشود. این کنترلرها نقش بسیار مهمی را در جابجایی هوا و تهویه مطبوع ایفا میکنند و میتوانند به حفظ سلامت محیط به بهترین شکل کمک کنند. وجود این کنترلرها چه به صورت هوشمند چه به صورت دستی در محیطهای مختلف الزامی بوده و میتواند عملکرد تهویه مطبوع را تضمین کند.
محصولات مرتبط
کلمات کلیدی :